O nama

Cilj Udruge „Plavo srce“

Promicanje, razvitak i unapređenje te promicanje osobnih, obiteljskih i organizacijskih potencijala udruge, u kojoj je obitelj, koja ima osobu sa autizmom, nosilac cilja udruge te zaštite zajedničkih interesa, promicanja razvitka i unapređenja kvalitete života zrelih osoba s autizmom i njihovih obitelji.

Udruga „Plavo srce“ je izradila program/projekt „Kroa(u)tizam“, koji je vođen vlastitim iskustvom i problemima u obiteljskoj zajednici, koja ima osobu sa autizmom.

Projekt daje odgovor roditeljima koji su zabrinuti za nastavak života svog djeteta, kada se oni više neće moći brinuti o njima. Budući smo kao roditelji stari i bolesni najviše nas zaokuplja briga i strah što će biti s našom djecom kad nas ne bude…

Projekt daje i odgovor kako osobu sa autizmom pripremiti za samostalan život u društvenoj zajednici, kako bi imala kvalitetan život u izvaninstitucionalnoj zajednici/vlastitom stanu.

Udruga „Plavo srce“ provodi pilot-projekt „Kroa(u)tizam“, koji je dobio preporuku struke i relevantnih udruga za osobe sa autizmom. Sastoji se od četiri faze:

  • Socijalno poduzetništvo
  • Samostalni boravak u stanu/izvaninstitucionalnoj zajednici sa mentorom
  • Promoviranje i uključivanje osoba s autizmom u sve aspekte života i društva
  • Koncept psihoterapije u zajednici

Naši nominalni članovi su isključivo odrasle osobe s autizmom!

Osobi sa autizmom treba kompleksan i individualni pristup problemu.

Brojnost članova nije prednost. Cilj je kroz individualni pristup ostvarenje rezultata!.

Svrha rada udruge

Svrha rada udruge „Plavo srce“, popraćeno radom i uključivanjem Radnog terapeuta jest briga za ljudska i građanska prava osoba s autizmom sa svrhom da se poveže s vanjskom sredinom, drugim udrugama i institucijama slične namjene kao i sa drugim faktorima društvene zajednice, koje se trebaju upoznati sa problemima življenja osoba kroz rehabilitaciju i resocijalizaciju.

SAMO SE SRCEM DOBRO VIDI. ONO BITNO JE OČIMA NEVIDLJIVO.

Antoine de Saint-Exupéry

NAŠI ČLANOVI

Smiljan Jović je otac jednog iznimnog mladića s poremećajem iz spektra autizma (Aspergerov sindrom) koji godinama ulaže svoje vrijeme i trud ne samo kako bih pomogao i osigurao veće mogućnosti za svog Marina, već za svu djecu i osobe s autizmom. To dokazuju godine pomaganja drugim udrugama i obiteljima organizirajući im besplatna ljetovanja na moru, organizacijom radionica, kontinuiranim posjetima sportskim kulturnim i zabavnim manifestacijama, uglavnom, sve što se moglo organizirati da se osobe s autizmom uključe i budu integrirani u društvo. Udruga Pogled ima interes i potrebu da uči a kasnije i primjenjuje iskustva i saznanja gosp. Smiljana Jovića i udruge Plavo Srce jer oni rade i žive sa starijom populacijom tj. osobama s autizmom, dok udruga Pogled za sada radi s djecom u spektru. Vrijeme brzo leti, djeca će uskoro postati osobe a problematika s kojom se osobe s autizmom i njihove obitelji susreću odlično je opisana i razrađena u projektu Kroa(u)tizam. Osim preciznog opisa problematike, smatramo da je ponuđeno optimalno rješenje za osobe s autizmom i za njihove obitelji jer predstavlja najkvalitetniji, najorganiziraniji i najedekvatniji oblik podrške osobama s autizmom. Osim što se osiguravaju humani uvjeti te ostajanje u vlastitom stanu/kući (što je veoma važno za osobe s autizmom), direktno se pridonosi deinstucionalizaciji u RH i kvaliteti života i sigurnosti. Svaki roditelj najprije želi sigurnost za svoju djecu a nakon toga humane uvjete za život i priliku za dostizanje maksimuma njihovih mogućnosti s ciljem prihvaćenja njihove djece kao ravnopravnih članova društva. Organiziranom radnom terapijom u sklopu projekta osobe s autizmom mogu se osposobiti za tržište rada a uz pravilan pristup, vođenje i usmjeravanje mogu ne samo postati dobri u poslu već sa svojim smislom za detalje, preciznošću i upornošću na nekim područjima mogu briljirati. Matematika, umjetnost, glazba i informatika je nešto što većini njih leži. Jasne vizualne upute uz govor savršene su za njihovo razumijevanje i komunikaciju. Da potsjetim: Einstein, Mozart, Tesla i mnogi drugi genijalni čudaci su također imali autizam !!!
Dalibor Kuhta – predsjednik IO udruge Pogled
TURISTHOTEL d.d. u svom turističkom naselju Zaton Holiday Resort posljednjih nekoliko godina ugošćuje štićenike udruge " PLAVO SRCE "- odrasle osobe sa autizmom i njihove obitelji. Štićenici su smješteni u prekrasnim mobilnim kućicama , okruženi borovom šumom gdje mogu istinski uživati u prirodnom okruženju . Ples, zabava, druženje, jahanje, sportsko-rekreativne aktivnosti, plivanje, izleti, promoviranje i uključivanje u sve aspekte života i društva jako su važni za razvijanje socijalnih vještina štićenika ove udruge. Veliki dio toga mogu ostvariti za vrijeme svoga boraka u naselju , mogu aktivno provesti odmor a ujedno i puno toga naučiti. S vremenom smo sa udrugom uspostavili i poslovnu suradnju u smislu da od udruge kupujemo njihove proizvode npr. mirisne sapune. Ideja o izradi sapuna rodila se iz želje da rade nešto što vole, stvaraju lijepe stvari, i da stvaraju lijepe doživljaje sa prijateljima i obitelji. Izradom mirisnih sapuna osobe s autizmom stvaraju radne navike, korisni su za sebe i društvo, a izradom i prodajom gotovog proizvoda pridonose financijskim preduvjetima za nastavak kontinuiranog rada udruge. Za vrijeme svoga boravka članovi udruge su također u mogućnosti predstaviti svoje proizvode i rad svoje udruge gostima naselja od kojih dobivamo samo pozitivne reakcije. Gosti koji dolaze redovito, svake godine u isto vrijeme vrlo često pitaju za udrugu " Plavo srce", zanimaju se kada dolaze i da li će možda ponovno predstavljati svoje proizvode... Nadamo se da TURISTHOTEL d.d. ovim vidom suradnje barem malo pomaže u promicanju razvitka i unapređenju kvalitete života odraslih osoba sa autizmom i njihovih obitelji.
TURISTHOTEL d.d.